فرایند تهیه و تنظیم برنامه غذایی
با توجه به تعداد دانشجویان استفاده کننده از غذای دانشجویی که به بیش از 18000 پرس در روز و در 27 سلف دانشجویی پخت و توزیع می گردد ایجاد رویه واحد در فرآیند اجرایی، یکسان سازی ارائه خدمات غذای دانشجویی و جلوگیری از اقدامات و تصمیمات سلیقه ای، ساماندهی دستورالعمل ها و ضوابط و قوانین حاکم بر غذاخوری های دانشجویی موجب تسهیل امور در این بخش مهم خواهد بود.
ایجاد برنامه غذایی یکسان در سطح 27 غذاخوری دانشجویی دانشگاه با هدف پیشگیری از تداخل برنامه غذایی ناهار و شام در سطح غذاخوری ها ی متعدد دانشجویی می باشد. از آنجا که سرو غذای دانشجویی در 21 غذاخوری صرفا در وعده ناهار انجام می شود لذا توجه به منوی غذایی واحد جهت عدم تکرار و تداخل غذای ناهار و شام در طول یک یا دو روز متوالی ضروری می باشد.
تهیه برنامه غذایی دانشجویان با توجه به موارد زیر:
- نیازهای تغذیه ای روزانه دانشجویان با در نظر گرفتن سن آنها و بر اساس استانداردهای تغذیه ای
- منابع مالی
- فصول سال و دسترسی تامین مواد غذایی در بازار ( ارائه غذا، پیش غذا و دسرها متناسب با چهار فصل سال )
- امکانات و تجهیزات غذاخوری ها در راستای تامین بهینه غذا متناسب با آمار
- نظر سنجی از دانشجویان در خصوص مطلوبیت و محبوبیت انواع غذاهای ارائه شده
• در حال حاضر سیستم ارائه دو نوع غذا در وعده ناهار و دو نوع غذا در وعده شام در سلف سرویس های دانشجویی به اجرا گذاشته شده است.
• ناهار به تعداد 6 وعده از روز شنبه تا چهارشنبه و ناهار پنج شنبه در واحدهای خوابگاهی
• شام به تعداد 5 وعده از شنبه تا چهارشنبه در واحدهای خوابگاهی
• صبحانه با توجه به پراکندگی واحد های خوابگاهی دانشگاه در سطح تهران، کرج، قم، ورامین، فومن و تالش توزیع صبحانه به روش های مختلف اعم از پکیج هفتگی در سطح خوابگاه های سطح شهر / خرید از غرفه های لبنی اختصاص یافته در سطح کوی دانشگاه (کوی پسران/ خوابگاه دخترانه فاطمیه و خوابگاه دخترانه چمران ) به صورت انتخابی و بر اساس یارانه اختصاص یافته و در سایر مجتمع های خوابگاهی به صورت پکیج هفتگی/و یا توزیع روزانه انجام می شود.
• با توجه به تعداد روزهای سرو غذا و منوی دو غذایی تعداد 22 غذا در برنامه غذایی هفتگی چیدمان می شود.
• به دلیل اینکه نیمی از دانشجویان استفاده کننده از غذا را دانشجویان غیر خوابگاهی تشکیل می دهند لذا تنظیم برنامه غذایی به نحوی است که چیدمان غذاهای پرطرفدار در طول هفته برای هر دو گروه دانشجویان خوابگاهی و غیرخوابگاهی انجام شود.
• در تنظیم برنامه غذایی هر روز جهت ایجاد تنوع و حق انتخاب یک نوع غذا از نوع برنجی با سطح پروتئین استاندارد از نوع گوشت قرمز، مرغ، ماهی و یا تن ماهی و نوع دوم از نوع خوراکی و سبک و تا حد امکان از غذاهای گیاهی یا پروتئین متوسط چیدمان می شود.
• در هر روز یک کنار غذا در وعده ناهار و یک کنار غذا در وعده شام به صورت متنوع و بر اساس برنامه تنظیمی اداره تغذیه می باشد. کنار غذاها شامل: میوه، ماست تکنفره، دوغ تکنفره، سوپ یا آش، سالاد، ترشی، زیتون، ماست و خیار، ماست موسیر تکنفره، ژله تکنفره، آبمیوه بسته بندی، شربت های حاوی عرقیجات گیاهی و ... می باشد.
• جهت تامین واحد لبنیات سبد غذایی دانشجو علاوه بر لبنیات ارائه شده در وعده صبحانه تعداد 3 وعده ماست و دو وعده دوغ از کنار غذاها به آن اختصاص می یابد.
• در هر هفته، سبزیجات بصورت سالاد(کلم و شیرازی)، دورچین های کنار غذا (گوجه، خیار شور، هویج، لبو و...) و انواع غذاهای گیاهی و تعداد 3 وعده میوه (ناهار و شام) ارائه میشود که البته این مقدار تأمین کننده نیاز دانشجویان به میوه و سبزی نخواهد بود. لذا بهتر است دانشجویان جهت تهیه انواع میوه جات و سبزیجات در برنامه غذایی هفتگی، شخصاً نیز اقدام نمایند.
• در تهیه غذای دانشجویان عزیز از مواد غذایی اصلی با ترکیب زیر استفاده می شود:
- برنج پاکستانی درجه یک به میزان 70 درصد و برنج ایرانی طارم به میزان 30 درصد هر پرس غذا
- گوشت گوساله گرم (ران یا سردست به تفکیک نوع غذا) به میزان 70 درصد و گوشت گوسفندی گرم به میزان 30 درصد هر پرس غذا دارای پروانه ها و مجوزهای لازم
- روغن مایع سرخ کردنی (مخصوص پخت در آشپزخانه های صنعتی) و روغن مایع معمولی به تفکیک نوع پخت، دارای پروانه ها و مجوزهای لازم
- مرغ قطعه بندی شده منجمد شرکتی بسته بندی شده (به تفکیک ران و سینه پاک شده) یا مرغ کشتار روز دارای پروانه ها و مجوز های لازم
- تن ماهی تک نفره 120 گرمی، دارای پروانه ها و مجوزهای لازم
- ماهی پرسی از نوع قزل آلا، و ماهی فیله از نوع هوکی یا سی باس، منجمد بسته بندی کارتنی یا ماهی قزل آلای تازه صید روز دارای پروانه ها و مجوزهای لازم
- سایر مواد غذایی تشکیل دهنده هر غذا از نوع مرغوب بصورت تازه تهیه و در فرایندتامین غذا مورد استفاده قرار می گیرد. کلیه مراحل توسط پیمانکار و زیر نظر کارشناس ناظر هر دانشکده انجام می شود.
تاریخ تصویب : ۰۱ مهر ۱۴۰۲
آخرین بروزرسانی : ۲۰ آبان ۱۴۰۲